A táplálkozástudománnyal foglalkozó dietetikus az egészségtudatos életmód, a kiegyensúlyozott táplálkozás kialakításában segít személyre szabott tanácsadással, továbbá a már meglévő betegségek gyógyítását támogatja speciális étrend összeállításával.
A dietetikus élelmiszerkémiai, biokémiai és táplálkozástudományi ismeretek alapján állítja össze az ideális táplálkozási tervet. Gyakorlati tanácsokkal segít az életmódváltásban, a betegségek megelőzésében, az egészség megőrzésében. Fennálló betegség esetén a páciens egészségi állapota és betegségének lefolyása alapján állítja össze a javasolt étrendet.
Tudta, hogy Magyarországon a férfiak 65%-a és a nők 52%-a túlsúlyos vagy elhízott? Az elhízás számos civilizációs betegség fontos rizikótényezője, így a többletkilogrammokkal küzdők nagyobb eséllyel lesznek cukorbetegek és körükben megnő a valószínűsége a kardiovaszkuláris problémák és a rosszindulatú daganatok kialakulásának.1 Az elhízás hátterében többnyire a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód áll, azonban igen kevesen fordulnak szakemberhez.
A dietetikus kikérdezi a pácienst életmódjáról, táplálkozási szokásairól, esetleges panaszairól, betegségeiről. Elvégzi a szükséges vizsgálatokat, megméri a páciens testmagasságát, testtömegét és a testzsír-százalékot. A laborvizsgálatok (vérkép, vizeletvizsgálat, tejcukorérzékenység-vizsgálat) segítik a szakembert a megfelelő tanácsadásban. Táplálkozástudományi szempontok alapján, mintaétrendekkel, tápanyagtáblázatokkal tesz javaslatokat a páciens étrendjére, esetleg az életmódváltásra vonatkozóan.