Reumatológia


Reumatológiai betegségeknek a mozgásszervek – a csontok, ízületek, ínak, az ellátó erek és idegek, a kötőszövet – fájdalmával, alakváltozásával és a mozgás korlátozottságával járó betegségeket nevezzük. Ez lehet gyulladás, kopás vagy csontritkulás is.

A mozgásszervi betegségek összefüggésbe hozhatók a helytelen táplálkozással, a mozgásszegény életmóddal. Kialakulásukban szerepet játszanak a családi tényezők is.

A reumatológiai betegségek tünetei

Ízületi fájdalom, derékfájás, nyaki fájdalom, fájdalmas krónikus ízületi gyulladás, mozgásszervi korlátozottság, mozgásszervi panaszok , fájdalmas mozgás, fejfájás, szédülés, szív felé, medence felé, karba, lábba sugárzó fájdalom

Reumatológiai betegségek

Ízületi sérülés, ízületi kopás, csontritkulás (osteoporosis), ízületi gyulladás (autoimmun, vagy anyagcsere eredetű), porckorongsérv, gerincsérv, reumathoid arthritis, a gerinc fájdalmas állapotai, magas láz, rossz közérzet, fogyás ízületi merevség,duzzanat. A reumatológiai megbetegedések elsősorban az ízületeket, csontok és porcok, valamint az izomzat betegségeit jelentik. Ez lehet gyulladás, kopás vagy csontritkulás is. Ezek a betegségek összefüggésbe hozhatók a helytelen táplálkozással, a mozgásszegény életmóddal. Kialakulásukban szerepet játszanak a családi tényezők is. Ha már kialakult a betegség, akkor az esetek nagy részében a panaszok enyhíthetőek, a változások azonban nem visszafordíthatók.

Mikor forduljon reumatológushoz?

  • baleset
  • mozgásszervi műtét
  • ízületi sérülés
  • mozgásszervi panaszok (fájdalom, gyulladás, kopás stb.)
  • családban már előfordult reumás megbetegedés
  • irodai munkavégzés, mozgásszegény életmód
  • betegségek megelőzése esetén

TOVÁBBI HELYSZÍNEINK

Figyelem! Az oldalon olvasható anyagok tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik az orvosokkal, vagy gyógyszerészekkel való személyes konzultációt és alapos kivizsgálást.