Csontsűrűségmérés


Ezt kell tudni a csontsűrűségmérésről (DEXA)!

A csontsűrűségmérés nőknél és férfiaknál egyaránt elvégezhető, bizonyos betegségek esetén kifejezetten ajánlott: csontritkulásban szenvedő betegeknek; azoknak, akiknek a családjában előfordult már csontritkulásra visszavezethető törés; különböző hormonális betegségek esetén, mindazoknak, akik felszívódási zavarokkal küzdenek, máj- vagy vesebetegségben szenvedőknek; pajzsmirigy-túlműködésben szenvedőknek és cukorbetegeknek.

A csontok összetétele a menopauzát követően megváltozhat, így az idősebb hölgyek a csontritkulás magasabb kockázatának vannak kitéve.

Hogyan történik a csontsűrűségmérés?

A csontsűrűség mérése alap esetben háton fekvő testhelyzetben történik, magát a vizsgálatot egy nyitott berendezéssel végzik, amely két ponton mér: az ágyéki gerincszakaszon és a csípőnél.

A vizsgálat nem jár fájdalommal és nem igényel mozdulatlanságot, általában 5-10 percet vesz igénybe. Az eljárás előnye, hogy nem igényel otthoni előkészületet, a páciens ételt és folyadékot is szabadon fogyaszthat, a rendszeresen szedett gyógyszereit vegye be.

A kontrasztanyagos röntgen- vagy izotópos vizsgálat után 1-2 napot várni kell a csontsűrűségmérés elvégzésével, mert ezek a vizsgálat értékelhetőségét nagymértékben rontják.
TOVÁBBI HELYSZÍNEINK

Figyelem! Az oldalon olvasható anyagok tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik az orvosokkal, vagy gyógyszerészekkel való személyes konzultációt és alapos kivizsgálást.