Onkológia


Az onkológia a rosszindulatú betegségekkel foglalkozó szakterület.

Sajnos a daganatok a leggyakoribb betegségek közé tartoznak. Fontos a daganat minél korábbi stádiumban való felismerése, hogy minél hatékonyabban lehessen kezelni. A kivizsgálás menetének lebonyolításában, a vizsgálatok szervezésében fontos szakember segítsége, hogy a megfelelő képalkotók, és szövettani mintavétel időben történjenek meg.

A daganatos betegség kezelése több szakma együttműködését igényli, beleértve a sebészeti ellátást a sugárterápiás és a gyógyszeres kezelési eljárásokat.

Az onkológia a gyógyszeres kezelési eljárásokat foglalja magában. Ezek a kezelések sebészeti beavatkozás előtt, a daganat megkissebbítésének céljából, a jobb műtéti eltávolíthatóság miatt ún. neoadjuváns kezelések, vagy műtét után adjuváns céllal adhatóak, a daganatmentesség fenntartására.

Amennyiben a daganat nem távolítható el, vagy kiújul, a kezelések általában hosszabb távú együttműködést kívánnak orvos és beteg részéről. A páciensnek nemcsak a betegség tényével, hanem sokszor a kezelések okozta mellékhatásokkal is meg kell küzdeniük. Ebben fontos segítséget lehet és kell nyújtani. Az onkológia igen dinamikusan fejlődő szakág, több fajta és támadáspontú gyógyszerekkel: hormonterápia, kemoterápia, célzott biológiai kezelések, immunterápiák. A pácienseknek egyre inkább igényük van arra, hogy tájékoztatást kapjanak a kezelések hatékonyságáról, illetve mellékhatásokról.

Egyre több daganatos betegségről tudjuk, hogy családi halmozódást mutat, vagy genetikai eltérést hordoz, ami terápiás célpont lehet. Erről való tájékozódás, tájékoztatás is a munkánk része.

A szakrendelés lehetőséget ad

  • kivizsgálás szervezésére;
  • a rákbetegséggel és kezelési lehetőségekkel kapcsolatos kérdések megválaszolására, másodvélemény adására;
  • segítséget a terápiás alternatívák közötti eligazodásban;
  • a terápia alatti életminőség javítását támogató kezelésekben;
  • tanács családi halmozódást mutató daganatok esetén;
  • onkológiai szűrővizsgálatokkal kapcsolatos információkra.

TOVÁBBI HELYSZÍNEINK

Figyelem! Az oldalon olvasható anyagok tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik az orvosokkal, vagy gyógyszerészekkel való személyes konzultációt és alapos kivizsgálást.