Ortopédia


Tájékoztatjuk kedves Pácienseinket, hogy ortopéd szakorvosaink műtéti beosztásának, és a rendelés folyamán szükséges röntgen vizsgálatok következtében a kiadott időpontok elcsúszhatnak.

Az ortopédia a támasztó – és mozgató szervrendszer (csont, porc, inak, izomzat) megbetegedéseivel, a törzs, gerinc, végtagok működésének korlátozottságával foglalkozik.

Ortopédiai vizsgálat a budapesti Mammut Egészségközpontban

Az ortopédiai vizsgálat során az ortopéd orvos tájékozódik a beteg korábbi mozgásszervi betegségeiről, a végzett műtétekről, sérüléseiről. Információkat gyűjt a munkakörülményekről, szabadidő tevékenységekről. Az ortopédiai vizsgálat következő lépése a panaszok, a fájdalom felmérése, a tartás-, és járásvizsgálat, az ízületi tengelyeltérések – mellkas, gerinc és az ízületek alaki vizsgálata.

Azután következik a gerinc funkcionális vizsgálata, a kis-, és nagyízületek (váll, könyök, csípő, térd, boka) mozgásterjedelmének és deformitásainak vizsgálata. A perifériás idegek vizsgálata során az ízületek működését végző izmok beidegzését, a reflexeket mérik fel. A vizsgálatokat képalkotó diagnosztikai eljárások segítségével – röntgen, UH (ultrahang), CT (komputertomográfia), MR (mágneses rezonancia) részletes képet nyerhetünk a vizsgált területről. A CT-vizsgálatot leggyakrabban a gerinc kóros elváltozásainak kimutatására használják. Az MR (mágneses rezonancia) vizsgálat segítségével lokalizálhatóak a gyulladásos gócok, de a daganatok szűrésére is kiválóan alkalmas.

Indokolt esetben csontsűrűség meghatározásravan szükség , amelyet oszteodenzitometriás készülék segítségével mérnek.

Keresse fel az ortopédiát az alábbi tünetek fennállása esetén:

  • ízületi fájdalom
  • derékfájás
  • degeneratív elváltozások (ízületi kopás, csontkinövés, kalapácsujj stb.)
  • sportbalesetek (szalag szakadás, rándulás, törést stb.)
  • gyermekkori rendellenességek (gerincferdülés, lábdeformitás, lúdtalp stb.)
  • mozgáskorlátozottság

TOVÁBBI HELYSZÍNEINK

Figyelem! Az oldalon olvasható anyagok tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik az orvosokkal, vagy gyógyszerészekkel való személyes konzultációt és alapos kivizsgálást.