Kardiológia

Mikor keresse fel a Mammut Egészségközpont Kardiológiai magánrendelését?

A szívbetegség Magyarországon vezető halálok. Helytelen táplálkozási szokásaink, a dohányzás elterjedése, mozgásszegény életmódunk, a stressz szívbetegségek kialakulását segítik elő.

Amennyiben az alábbi tüneteket észleli, sürgősségi ellátás indokolt, mert veszélyes állapotot jelezhetnek:

Heves, a bal karba, nyakba vagy hasba sugárzó fájdalom, hányinger vagy hányás, hideg, nyirkos tapintású bőr, mellkasi fájdalom, gyengeség és fulladás, szívdobogásérzés, szívritmuszavar, kimerültség, fáradtság, heves fejfájás, szédülés, légszomj, dagadó alsó végtagok , alacsony vérnyomás.

A szív-koszorúér betegségek már korai stádiumban is felfedezhetők, ezért akár panasz nélkül mindenkinek ajánlott, hogy vegyen részt rendszeres kardiológiai szűrésen, akinél a következő kockázati tényezők valamelyike áll fenn:

Akinél a szűk rokonságban szívbetegség fordult elő, aki túlsúlyos, dohányzik, cukorbeteg, magas a koleszterin szintje, stresszes életmódot él keveset mozog, vagy egészségtudatos életet él és szeretne szűrővizsgálaton részt venni.

A vizsgálat célja

A 24 órás Holter EKG vizsgálat segítségével otthoni, természetes körülmények között monitorozható a szív elektromos működése.  A vizsgálatot alkalmazzák többek között a szabálytalan szívműködés, szédülés, ájulás, mellkasi fájdalom kivizsgálása során, illetve a gyógyszeres kezelés hatásosságának mérésében is. A vizsgálat alatt 24 órán keresztül a kis gép rögzíti a szív elektromos jeleit, majd később kiértékelhetővé teszi.

A vizsgálat menete

A vizsgálathoz öntapadó tappancsokat (elektródákat) ragasztanak a mellkasra, melyeket vezetékek segítségével kötnek össze egy kb. hordozható kisméretű szerkezettel, amely a nyakban lóg, és a szívből érkező elektromos jeleket rögzíti. Eközben a páciens nyugodtan végezheti napi megszokott tevékenységét, amit pontos időmegjelöléssel fel is kell, hogy jegyezzen (naplózás). A beteg feladata a mérés közben, hogy ha kellemetlenséget, szívpanaszt észlel, akkor a készülék erre a célra kialakított gombját nyomja meg. A készülék ezt a jelet is adatként rögzíti, és az adatok kiértékelésnél fontos információval szolgál az orvosnak. Huszonnégy óra múlva leveszik a készüléket, a benne tárolt adatokat számítógép segítségével értékelik ki.

Fontos!

  • A gyógyszereket a szokott módon kell szedni
  • A pontos, zajmentes mérés érdekében meglévő mellkas-szőrzetet a tappancsok helyén le kell borotválni
  • A készüléket nedvesség nem érheti, ezért a vizsgálat alatt fürödni vagy zuhanyozni tilos! A készülék felhelyezése előtt kell tisztálkodni!
  • A készüléket és az elektródákat nem szabad levenni, mert meghiúsítja a vizsgálatot!
  • Lehet sportolni a készülékkel, amennyiben annak épségét nem fenyegeti a mozgás
  • A holterkészülék csipogással jelzi az elemek merülését
  • A holter EKG mellett kényelmes ruházat ajánlott, lehet melltartót is viselni

A vizsgálat veszélye, fájdalom

A vizsgálat veszélytelen és fájdalommentes.

Hétfő 16:30-20:00* *Kéthetente hétfőn.
Szerda 09:00-16:00 Csütörtök 08:00-12:00
Időpontfoglalás

Hétfő

  • Kardiológiai szakrendelés – dr. Sármán Balázs

Szerda

  • Kardiológiai szakrendelés – dr. Fiók János

Csütörtök

  • Kardiológiai szakrendelés – dr. Alwazir Fóris

TOVÁBBI HELYSZÍNEINK

Figyelem! Az oldalon olvasható anyagok tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik az orvosokkal, vagy gyógyszerészekkel való személyes konzultációt és alapos kivizsgálást.