Mozgászservi szűrés és kezelés


Mozgásszervi szűrés és kezelés

A megfelelő kezelés, korrekció hiányában a kiújulás lehetősége továbbra is fönnáll. Ezért szükséges az előregondolkodás, még akkor is, amikor a gerinc tünetmentes. Az ülő munka kapcsán a gerinc fokozott statikus terhelésnek van kitéve. Ez a tartós előre görnyedt tartás, ék alakban megnyitja a gerinc szegmentumait, a csigolyák közti réseket, és túlterhelést ró a porckorongokra, kisizületekre, izmokra. Ez a kényszertartás, amit órákon, napokon, heteken stb. keresztül végzünk, felgyorsíthatja a porckorong degeneráció folyamatát, mely előidézheti a már említett biomechanikai alapokon fellépő akut (gyulladásos), majd krónikussá váló tüneteket (fájdalom, zsibbadás, érzészavar). A bennünk lévő védekező mechanizmus kapcsán kialakul az izomdiszbalansz, mely fokozza a szűkületet, fájdalmat. Ennek az ördögi körnek a megelőzése, megbontása érdekében szükséges közbelépni.

Diagnózis

Miután a tünetek kialakulásának hátterében legtöbbször funkcionális elváltozások állnak, ezért a hagyományos képalkotók mellett (Pl.: RTG, MRI, CT, mely vizsgálatok tehermentesített, mozdulatlan, fekvő helyzetben készülnek) az ortopéd szakorvosi, és fizioterápiás diagnózis felállításához elengedhetetlenek a funkcionális vizsgálatok. Rendelkezésünkre áll egy olyan mérőeszköz, mely alkalmas különböző terhelési viszonyok mellett kimutatni a gerinc elváltozásait, a funkcionális kapacitását. Ezen eredmények ismeretében alkalmunk nyílik célzott, egyénre szabott terápiát végezni, mely növeli a kezelés hatékonyságát.

Kezelés

Legfontosabb célunk a megelőzés, és a már kialakult tünetek csökkentése, szüntetése. Lényeges eleme a kezelésnek, hogy mentálisan is ráhangoljuk a klienst egyfajta mozgásszervi életmódváltásra. Ezért egy gerinciskola keretében olyan anatómiai, biomechanikai, ergonómiai információkat adunk át mellyel megkönnyíthetjük a napi aktivitást a tehermentesítés szemléletének elsajátításával, és ösztönözzük a rendszeres, mozgásra. A tornatermi foglalkozások kapcsán megtanítjuk a stabilizációs tréningre. Ez aktív izomfűző kialakítását jelenti, melynek során korrigált helyzetben stabilizáljuk a gerincet, ezzel megszüntetjük az izomdiszbalansz okozta statikus túlterhelést. A gerinc célzott kezelése mellett hozzájárulhatunk más mozgásszervi és egyéb betegségek primer megelőzéséhez pl.: csípő, térd problémák. Valamint a terápia az ideális testsúly megőrzése kapcsán. nemcsak a derékfájás, porckopás, csontritkulás, de a szív-, és érrendszeri, a daganatos, a krónikus légzőszervi betegségek és a depresszió elkerülésében is hatékony prevenció. Ezáltal is hozzájárulunk a napi munka közbeni koncentráció növeléséhez.

Spinal Mouse kezelés

A készülék

Görgőkből álló elektro-mechanikus készülék.

Alkalmas
  • Különböző terhelési viszonyok (statikus, dinamikus) mellett a gerinc szegmentális, és globális (tartáshibák) eltéréseinek vizsgálatára
  • A gerinc alakjának, deformitásának kimutatására
  • Hipo-hipermobilitás (szegmentális túlterhelés) meghatározása
  • A tartó izmok állóképességének tesztjére, mely szimulálja agerinc egész napos függőleges testhelyzetben (ülés, állás, járás) történő terhelését, és kimutatja az izomkontroll hiányában létrejövő elváltozásokat
Eredmény

A rövid (15perc) mérés során fájdalommentesen numerikusan és grafikusan eredményt kapunk a kliens gerincének funkcionális kapacitásáról. (mozgásterjedelem, állóképesség)

Előnye
  • Nem kell RTG sugarat alkalmazni a képalkotáshoz
  • A számokban is kimutatható eredmény biztosítja a mérésobjektivitását
  • A grafikus megjelenítés szemléletesen demonstrálja a kliensaktuális állapotát, ez kellő motiváció lehet a terápia elkezdéséhez,következetes, végzéséhez.
  • Miután a mérőeszköz használata nem jár káros mellékhatásokkalaz után követés lehetősége bármikor lehetőségünkre áll, így ellenőrizni tudjuk a kezelés eredményességét.
TOVÁBBI HELYSZÍNEINK

Figyelem! Az oldalon olvasható anyagok tájékoztató jellegűek és nem helyettesíthetik az orvosokkal, vagy gyógyszerészekkel való személyes konzultációt és alapos kivizsgálást.